Manege de Caprilli

sep 11 2012

Wedstrijd aangepaste sport in Sonnega, 14 oktober 2012

Hallo allemaal,

Sonnega schrijft voor het eerst een wedstrijd voor de aangepaste sport uit. Ik ben erg blij dat ik aan deze ‘thuiswedstrijd’ kan deelnemen, want de meeste wedstrijden zijn namelijk allemaal in het midden en zuiden van het land.

Om wat meer van de aangepaste sport te kunnen begrijpen, is het handig dat ik even wat uitleg over de verschillende klassen. Deze klassen worden ‘grades’ genoemd. Er zijn 5 verschillende grades, namelijk Ia, Ib, II, III en IV. Wanneer men in grade IV uitkomt, mist men bijvoorbeeld één hand of één been. Hierin rijden de mensen met de lichtste beperking. Grade Ia is voor mensen met de zwaarste beperking, zij zijn meestal rolstoelafhankelijk.

Grade IV kan men vergelijken met Z dressuur, deze klasse wordt in een 20×60 ring verreden. De andere grades worden verreden in een 20×40 ring. Grade III is te vergelijken met M/Z niveau. Hierin worden bijvoorbeeld keertwendingen, schouderbinnenwaarts en stap-galop overgangen gevraagd.

In grade I en II worden alleen de gangen stap en draf gevraagd. Dit is niet echt met een reguliere klasse te vergelijken. Er worden hierin bijvoorbeeld heel veel overgangen gevraagd, voltes 8 meter en keertwendingen.

Wanneer men wil deelnemen aan de wedstrijden in de aangepaste sport, moet er eerst een ‘keuring’ plaatsvinden. Hier wordt eigenlijk gekeken of je wel ‘gehandicapt genoeg’ bent om mee te mogen doen in de aangepaste sport. Er wordt met verschillende testen gekeken wat je allemaal wel en niet kunt. Er komt uit de keuring een bepaald profiel en zo wordt je ingedeeld in een bepaalde ‘grade’. Je kunt ook bepaalde dispensaties krijgen, waarvan je ook gebruik mag maken tijdens een reguliere wedstrijd. Je mag bijvoorbeeld altijd met zweep rijden of je hoeft niet door te zitten.

Meer informatie over de aangepaste sport is te vinden op de website van de KNHS www.knhs.nl .

Heb je vragen of zou je zelf ook mee willen doen aan deze wedstrijden, dan kun je altijd kijken op mijn eigen website www.rixtvanderhorst.nl .

De wedstrijd zal plaatsvinden op 14 oktober a.s. en ik hoop dat jullie allemaal komen kijken!

 Groetjes Rixt van der Horst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rixt en Vico tijdens ICNN Drachten 2012

Reacties plaatsen is niet meer mogelijk.