Manege de Caprilli

okt 15 2012

Annemarieke Roling toont topproeven bij aangepaste sport

SONNEGA – Een fotografe van het plaatselijk blad stond wat in de war aan de kant van de rijbak in Sonnega op 14 oktober. “Ik ben verkeerd geïnformeerd. Ik dacht dat hier mensen met een beperking reden?” Dat was  niet verkeerd geïnformeerd. Er reden mensen op hoog niveau die hun beperking geen beperking lieten zijn. Op de eerste en zeer geslaagde wedstrijd voor de aangepaste sport was Annemarieke Roling-Nobel de vrouw van de dag met winst in zowel de teamtest als de individuele test. In de teamtest reed Roling haar Ricochet naar 65,83 procent en in de individuele test naar 67,42 procent. Jury Thea Vermunt-Ederveen oordeelde: “Een constante proef en Annemarieke Roling heeft een paard met drie zuivere gangen. De amazone reed de figuren en oefeningen erg precies. De aanleuning mag nog iets smakelijker. Roling zelf zit na te genieten van het succes.”Ik had sinds het CHIO in Rotterdam niet meer gestart. Na de zomer heb ik het weer opgepakt. Met de hulp van Miranka Schellekens, mijn instructrice en ook veel aanwijzingen die ik kreeg bij een clinic met Lammert Haanstra en bij de Rabo talentendag van Chris Haazen kon ik echt vooruit. “Ik heb vandaag voor de tweede proef ook nog wat tips van Tessa Baaijens gekregen, zodat we net iets actiever waren. Met de resultaten ben ik erg blij, We kunnen er weer vol tegen aan. Ricochet is een makkelijk paard. Heel relaxed, heel leuk. Dat heb ik ook nodig. Ik heb gisteren nog besloten om in de omgeving van Sonnega te overnachten. Met één telefoontje was alles geregeld. Geweldig hoe de organisatie voor ons klaar staat en hoe relaxed en leuk alles er aan toegaat”, aldus de Wassenaarse.
In beide testen ging plek twee naar Tessa Baaijens-Van der Vrie met Riana met 65,56 en 65,08 procent. Baaijens had de reis vanuit het Zeeuwse Goes er graag voorover. Ook zij prijst de organisatie van Manege De Caprilli. “Een prima ontvangst en een mooie wedstrijd.” Baaijens wilde graag nog een benodigde punt halen voor haar kader score, voor ze me zwangerschapsverlof gaat. Daarin slaagde ze. “Een paard met veel souplesse in draf en galop, veel impuls, maar de combinatie laat veel liggen in de stap die het probleem is. Wat opviel waren de goede overgangen en het secuur rijden”, was het oordeel van de jury. “Voor mijn gevoel ging het goed. Mijn paard was ontspannen en voorwaarts. Je kon merken dat Rianne er zin in had. Dat vind mijn paard leuk en we hadden even stil gestaan dus nu ging ze er voor. Wat we in de training hadden uitgeprobeerd konden we in de wedstrijd toepassen. Ik heb echt in de wedstrijd de hele proef zetten lachen. Rianne is een paard die er altijd voor me is. Haar karakter maakt het nooit saai. Als echte merrie denkt ze met me mee, maar dan wil ze wel eens wat te vroeg. Ik heb coördinatieproblemen, dus heb een paard nodig die loopt. Met stemhulpen kun je een paard alles leren. Ik slinger soms ook een beetje. Het is fijn dat er vandaag positief werd gejureerd. Dat is zo belangrijk.”
In de teamtest ging plek drie naar Rixt van der Horst met Vicco Wald. De amazone die een essentiële rol speelde bij de totstandkoming van deze eerste wedstrijd voor de aangepaste sport op deze locatie reed twee mooie proeven en beëindigde haar teamtest met 64,40 procent. In de individuele test was het een andere Friezin Ineke van Delen die met Loes derde was met 63,23 procent.
In de Novice groep was er mooi succes voor Marjan Bouma. De dame uit Cornwerd maakte haar debuut in de aangepaste sport en reed haar stoere tinker Leo naar 62,39 procent. Bouma weet haar paard vooral met stemhulpen prima te sturen. In de reguliere dressuur is zij één van de hoogst uitkomende tinker berijdsters. ”Een fantastisch passende combinatie”, aldus Thea Vermunt. ‘Ze rijdt heel doordacht en geconcentreerd.” Zelf kan Bouma haar succes niet geloven. “Het is mijn debuut”, roept ze uit als ze een fraaie sponsormand krijgt met lekkere dingen. “In de normale sport zie je toch vaak dat juryleden je ondanks je ontheffingen beoordelen als iedere andere ruiter. Het is vaak moeilijk voor hen te interpreteren. Dat maakt dit zo leuk om nou ook hier eens mee te doen.”

 

 

 

 

 

 

 

Annemarieke Roling

Reacties plaatsen is niet meer mogelijk.